czwartek, 13 marca 2014

Ciasto - czekoladowa zebra.






Ciasto - czekoladowa zebra.

Składniki :
25 dkg miękkiego masła
20 dkg cukru
5 jajek
25 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki likieru morelowego
1 pomarańcza
20 dkg czekolady
10 dkg polewy czekoladowej
bułka tarta, tłuszcz  - do wysmarowania formy
Sposób wykonania :
 Pomarańczę umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę na tarce. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i dalej ucierać. Wsypać otartą skórkę pomarańczową, dodawać po jednym jajku i ucierać do połączenia się składników. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną
i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko.
Wsypać do masy i delikatnie wymieszać. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylać do niej gotowe ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 1 godziny na złoty kolor. Upieczone ciasto, przestudzić wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto pokroić ostrym nożem wzdłuż na 6 plastrów. Wycisnąć pomarańczę, sok zmieszać z likierem. Plastry ciasta nasączyć sokiem z likierem morelowym. Czekoladę roztopić na parze razem z polewą czekoladową. Posmarować nią 5 plastrów naszego ciasta i złożyć je razem w ten sposób jak było przed krojeniem. Resztą polewy oblać całe ciasto i pozostawić do wystudzenia. Można je np. pomalować polewą za pomocą zwykłego pędzla do malowania. Pędzel taki oczywiście trzeba najpierw wcześniej wygotować w wodzie i osuszyć. Następnie pokroić ciasto w poprzek. Po przekrojeniu nasze ciasto będzie wyglądać jak zebra, będzie miało czekoladowe paski. Nóż do krojenia moczymy oczywiście w gorącej wodzie !

 Tutaj dowiesz się jak kroić ciasta :
     http://krzyskuchnia.blogspot.com/2014/02/jak-kroic-ciastaaby-nie-przyklejay-nam.html

                            

                       Smacznego !!


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz