środa, 19 marca 2014

Karkówka pieczona z jabłkami.







Karkówka pieczona z jabłkami.

Składniki :
1 kg karkówki
2 jabłka
2 cebule
szklanka soku jabłkowego
4 ząbki czosnku
3 gałązki zielonej natki pietruszki
2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki octu jabłkowego
oliwa
sól
pieprz
majeranek
oregano
bazylia
Sposób wykonania :
 Czosnek drobno posiekać, lub przecisnąć przez praskę. Karkówkę opłucz, osusz, natrzyj solą , pieprzem, czosnkiem i ziołami. Połączyć 2 łyżki oliwy, ocet jabłkowy, miód oraz musztardę. Mięso obtoczyć w marynacie, odłożyć na noc do lodówki. Cebule obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, przeciąć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki, oprószyć majerankiem. Mięso osączyć z marynaty, obsmażyć w brytfannie na 3 łyżkach oliwy. Dodać cebule, jabłka, podlać sokiem jabłkowym. Piec 85-90 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C. Następnie karkówkę wyjąć, przykryć folią aluminiową, odłożyć na 15 minut. Sos przecedzić, podgrzać, doprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić w plastry, nałożyć na talerze i polać sosem. Posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.

                                                     

                                                     Smacznego !   
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz