Porady kuchnia

                                        
                                                     Porady dla każdego.
 
 Jeśli masz jakiś ciekawy sposób na różne domowe problemy, którym się warto pochwalić napisz go tutaj.
  Zachęcam do dzielenia się swoimi poradami. Pozdrawiam!

*****************************************************
 Gdy zwiędną nam rzodkiewki ich nać  zanurzamy w   zimnej wodzie, po pewnym czasie znów będą twarde.


******************************************************
 Aby cięta natka pietruszki, szczypiorek lub koperek dłużej zachowały świeżość, należy wstawić je do zimnej osolonej szczyptą soli i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. 
****************************************************** 
Gdy pieczemy ciasta starajmy się aby nasze składniki miały zawsze temperaturę pokojową, chyba że przepis stanowi inaczej. Wtedy wszystkie składniki nam się dokładnie ze sobą połączą.
******************************************************
 Aby zwiędnięta sałata odzyskała jędrność, należy zanurzyć ją całą w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub cukru przez kilkanaście minut. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie i wkładamy do szklanej lub porcelanowej misy i wkładamy do lodówki na dolną półkę na pół godziny.
****************************************************** 
 Plamy na rękach po drylowaniu owoców ( np. wiśnie ) bądź czyszczeniu i obieraniu warzyw można usunąć roztworem wody i kwasku cytrynowego lub plasterkiem świeżej cytryny.
****************************************************** 
 Plamy z masła trzeba wyprać w gorącej wodzie z mydłem. Jeśli nie schodzą, można je posypać mąką ziemniaczaną i oczyścić szczotką.
******************************************************    

 Biały ser będzie dłużej świeży jeśli będziesz go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wraz z kostką cukru.
******************************************************
 Lekko zwiędnięte liście sałaty, które miały stanowić dekorację możemy na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie w której wcześniej rozpuszczamy ( dokładnie mieszając ) niewielką ilość mąki ziemniaczanej. W ten sposób liście sałaty odzyskają jędrność.
****************************************************** 
 Czas przechowywania w zamrażalniku owoców i warzyw to 12 miesięcy.  
******************************************************
 Aby nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną część cebuli jeden goździk i wrzucamy pod koniec do gotującego się rosołu.
****************************************************** 
 Miękkiego pomidora łatwiej będzie nam pokroić , jeśli najpierw na 15 minut zanurzymy go w zimnej wodzie ( do wody możemy dodać trochę pokruszonego lodu ) lub włożymy go do zimnej lodówki na kilkanaście minut. Trzeba też pamiętać, aby do krojenia pomidora użyć ostrego noża !
 Gdy pomidor jest bardzo miękki, a chcemy go koniecznie pokroić to możemy go lekko zamrozić i kroić zamrożony.
****************************************************** 
 Pieprzniczka nie będzie się mniej zatykać, jeśli wrzucisz do jej środka kilka całych ziarenek ryżu.
******************************************************
 Sprawdzisz czy jajko jest świeże , kiedy włożysz je do wody. Jeżeli pozostanie na dnie- jest świeże, jeśli wypłynie do góry może być już zepsute.
****************************************************** 
 Woda z kranu powinna odstać, zanim podlejesz nią rośliny. Niech odparuje chlor.
******************************************************
 Osad z kubka lub szklanki możesz usunąć, pocierając je wilgotną szmatką i solą.
******************************************************
 Osad po herbacie usuniesz, wlewając do imbryka wodę z cytryną. Pozostaw na noc, potem wypłucz imbryk.
******************************************************
  Dojrzałe pomidory dłużej zachowają swój piękny aromat ( zwłaszcza te zerwane prosto z krzaka ), jeśli będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej ( 17 - 18 C ). Jeżeli chcemy przechowywać pomidory dłużej to najlepiej jest je przechowywać w temperaturze około 12 C, może to być np. chłodna spiżarnia lub lodówka ze specjalną półką do przechowywania warzyw. Jednak wtedy należy pamiętać, aby pomidorów nie przechowywać razem z innymi warzywami i owocami, gdyż może to przyśpieszyć procesy psucia się pomidorów. Najlepszym rozwiązaniem jest nie zrywać lub nie kupować zbyt dużo pomidorów. Pomidory zerwane prosto z krzaka zawsze będą mieć piękny aromat i doskonale smakować, a także będą mieć najwięcej witamin, zwłaszcza te , które dojrzewały ogrzane promieniami słonecznymi.
****************************************************** 
 Czas przechowywania w zamrażalniku drobiu, mięsa i nabiału to 8 miesięcy.
******************************************************
 Zabrudzone przy obieraniu warzyw paznokcie wyczyścimy pastą do zębów.
******************************************************
 Przypalone naczynia żaroodporne można namoczyć na kilka godzin w wodzie z płynem do mycia naczyń, a potem umyć wodą z octem. 
******************************************************
 
Koncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
******************************************************* 
  Czas przechowywanie w zamrażalniku wędlin,ryb,ciast i gotowych dań to 6 miesięcy.
*******************************************************
 Łatwo umyjesz blachę do pieczenia, jeśli wyłożysz ją papierowym ręcznikiem i zalejesz gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Po 15 minutach wystarczy blachę wypłukać.
*******************************************************
 Plamy z buraków ćwikłowych należy natychmiast opłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Następnie przeprać.
******************************************************* 
 Piekarnik można skutecznie wyczyścić za pomocą amoniaku. Włóż do środka miseczkę z amoniakiem, zamknij piekarnik i pozostaw na noc. Rano wystarczy przetrzeć piekarnik ściereczką.
*******************************************************
 Chcąc sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, wrzuć na patelnie kawałek surowego ziemniaka.
*******************************************************
 Rozgrzany tłuszcz na patelni nie będzie pryskał, jeśli posypiesz ją odrobiną soli lub wrzucisz do tłuszczu kawałek chleba.
*******************************************************
 Do gotującej się kapusty wrzuć kilka skórek z chleba lub liście laurowe, złagodzi to jej nieprzyjemny zapach.
*******************************************************
 Deska do krojenia wciąż pachnie cebulą i czosnkiem ? Umyj ją w wodzie z octem.
*******************************************************
 Jeśli musisz oskrobać rybę, zrób to w wodzie, by nie opryskać łuskami całej kuchni.
*******************************************************
 Nieprzyjemnego  zapachu  w lodówce można pozbyć się regularnie myjąc lodówkę  wodą z octem. Można też wstawić do niej szklankę z niewielką ilością octu.
*******************************************************
 Aby parówki nam nie popękały, podczas gotowania, należy je wkładać do zimnej wody i zaraz po jej zagotowaniu, wyciągnąć parówki z wody. Gdy będą się długo gotować, zwłaszcza na dużym ogniu to raczej na pewno nam popękają , a wtedy będą mniej smaczne, bo nasiąkną wodą.
******************************************************* 
 Młody bób wrzucamy do wrzącej, nieosolonej wody, a gdy jest już prawie miękki, dodajemy sól, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę . Jeśli ktoś nie lubi zapachu gotującego się bobu, to może podczas gotowania dodać kilka kropelek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub wrzucić do garnka gałązkę koperku, lub kilka nasion kopru. 
*******************************************************
 Paprykę czerwoną mieloną lub chili ( pieprz cayenne ) dodajemy do potraw na końcu, już po obróbce termicznej ( gotowaniu, smażeniu itp. ), ponieważ przyprawy te tracą w wysokich temperaturach swój ładny kolor i stają się gorzkie.
*******************************************************
  Aby bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły  na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w przepisie i dokładnie mieszamy je, aby całe były dokładnie nią obtoczone. Jeśli natomiast dodajemy bakalie do ciasta oddzielnie , bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy, aby dokładnie całe się w niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia, dlatego, jeśli mamy taką możliwość to nie róbmy zbyt rzadkiego ciasta.
*******************************************************
 Oliwa z oliwek pozostanie dłużej świeża i klarowna, jeżeli wrzucimy do niej kostkę cukru. Trzeba też pamiętać, aby oliwę z oliwek przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu,  w szczelnie zamkniętej butelce najlepiej z ciemnego szkła.
*******************************************************
 Kiszone ogórki, które są zbyt miękkie możemy uratować wsypując do słoika z ogórkami odrobinę sody oczyszczonej. Wodę mieszamy np. poprzez wstrząśnięcie słojem i pozostawiamy na kilka godzin.
*******************************************************

 Ugotowane buraki ćwikłowe zaraz po odcedzeniu przelewamy zimną wodą ( najlepiej zrobić to na cedzaku lub sitku ), wówczas z łatwością zdejmiemy z nich skórkę. Warto pamiętać, aby podczas obierania i krojenia buraków założyć na ręce gumowe rękawiczki, ponieważ buraki mocno barwią ręce na czerwono.
******************************************************* 
  Bakłażany stracą swój gorzki smak, jeśli przed przyrządzeniem ich włożymy do osolonej wody na dłuższy czas. Najwygodniej jednak jest pokroić je w grube plastry, posolić dość obficie (najlepiej solą himalajską), odstawić na około 30 minut, następnie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , na końcu osuszyć lnianą ściereczką lub kuchennym papierowym ręcznikiem. Solenie bakłażana usunie z niego goryczkę , a dodatkowo zmniejszy wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
*******************************************************  
 Chrzan, podobnie jak cebula potrafi wycisnąć łzy z oczu, dlatego najlepiej jest go ucierać na świeżym powietrzu np. balkonie, tarasie.
*******************************************************
  Im cykoria jest mniejsza tym ma bardziej wyrazisty smak.
*******************************************************
 Aby nie płakać podczas krojenia cebuli, należy zwilżyć deskę i nóż zimną wodą . Pomoże też zanurzenie obranej cebuli przed krojeniem w zimnej wodzie.
*******************************************************
 Szczypta mielonego cynamonu zneutralizuje niezbyt przyjemny zapach gotowanej brukselki.
*******************************************************
   Temperatura w lodówce, gdzie przechowujemy warzywa ( dolna półka ) nie powinna spadać poniżej 4 C.
*******************************************************  
  Przed wlaniem mleka do garnka należy wypłukać go najpierw zimną wodą.
*******************************************************
  Lekko przypalone mleko możemy uratować, gdy szybko przelejemy go do innego garnka, oraz dodamy do niego odrobinę cukru z wanilią , a następnie znów zagotujemy.
*****************************************************
  Smak przypalonego mleka możemy też spróbować usunąć, przelewając je do dzbanka i wstawiając go do zimnej wody na 15 minut.
*****************************************************
  Zanim zaprawimy zupę śmietaną , najpierw należy wymieszać ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy do której będziemy ją dodawać. Dzięki temu śmietana nie zważy się i dokładnie połączy z zupą. Pomoże też dokładne wymieszanie śmietany z niewielką ilością mleka. 
******************************************************* 
  Śmietana lepiej nam się ubije, jeśli podczas ubijania dodamy do niej szczyptę cukru pudru. Jeśli do bitej śmietany użyjemy cukru żelującego, dłużej będzie sztywna i nie podejdzie wodą.
*******************************************************
  Aby klops dobrze się kroił ( nie kruszył ), należy masę na klops dokładnie ( odpowiednio długo ) wymieszać. Tuż przed krojeniem wstawić na kilkanaście minut do lodówki oraz kroić go ostrym nożem na deseczce.
*******************************************************
  Ryby nie wolno gotować i smażyć na dużym ogniu, bo się rozpadnie. Gotowa jest wtedy, gdy łatwo wyjąć z niej ości.
*******************************************************
  Cukier w małych ilościach nie słodzi potraw tylko wysubtelnia ich smak. Dlatego warto dodawać go np. do sosów, zupy pomidorowej, podczas gotowania kalafiora i brukselki. 
*******************************************************
 Świeżo zmielony pieprz ma wspaniały i intensywny aromat. Ten który stoi długo zmielony traci go prawie zupełnie. Dlatego warto mielić pieprz tuż przed dodaniem go do przygotowywanych potraw i zmielić tyle ile nam potrzeba.
*******************************************************
  Najlepsze i najbardziej miękkie ciasto na pierogi wychodzi, gdy zrobimy je tylko z mąki i wody, bez jajka. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, dolewamy gorącej wody i wyrabiamy dokładnie ciasto.
*******************************************************
  Aby łatwiej było nam zetrzeć żółty ser na tarce ( np. na pizzę ), zwłaszcza ten miękki, należy go najpierw włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki. Warto go też przed włożeniem do zamrażarki pokroić na mniejsze kawałki, szybciej nam stwardnieje.
******************************************************* 
  Zarówno całe jajka ( oczywiście po wybiciu z skorupki ), jak i żółtka oraz białka można zamrażać. 
*******************************************************
 
   
 
    
 
       Pozdrawiam !

 
                              

14 komentarzy:

  1. super, dużo ciekawych porad w jednym miejscu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa świetnych porad zgromadzonych w jednym miejscu. Kocham takie wpisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis, oby więcej takich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się, że znalazłem ten blog! Ten wpis to prawdziwa uczta dla umysłu. Autor potrafi świetnie przekazać wiedzę w przystępny sposób. Już teraz wiem, że będę tu stałym czytelnikiem.

    https://nyo-shop.com/collections/nasze-bestsellery/products/szczoteczka-soniczna-pro-sonic

    OdpowiedzUsuń
  5. Zbiorcze miejsce wielu świetnych porad może być nieocenionym źródłem wiedzy i inspiracji. Dostępność takiego zasobu ułatwia zdobywanie informacji i rozwój w różnych dziedzinach życia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Masa świetnych porad zgromadzonych w jednym miejscu sprawia, że nauka staje się łatwiejsza i bardziej przystępna. Kocham takie wpisy, które pomagają w zdobywaniu nowej wiedzy i umiejętności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka porad jest dla mnie bardzo przydatnych (tę o czyszczeniu paznokci po pracy w ogrodzie pastą do zębów już wypróbowałam - działa!) i bardzo dziękuję :-) Nie zgodzę się tylko co do ciasta pierogowego - zawsze dodaję jajko, kiedy lekko zaparzona gorącą woda mąka już wystygnie. Z jajkiem ciasto ma lepszy smak i jest bardziej elastyczne, a dzięki gorącej wodzie i tak zawsze jest miękkie. Ale to kwestia upodobań każdej gospodyni. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń