Porady dla każdego.
Jeśli masz jakiś ciekawy sposób na różne domowe problemy, którym się warto pochwalić napisz go tutaj.
Zachęcam do dzielenia się swoimi poradami. Pozdrawiam!
*****************************************************
******************************************************
Aby cięta natka pietruszki, szczypiorek lub koperek dłużej zachowały świeżość, należy wstawić je do zimnej osolonej szczyptą soli i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
******************************************************
Gdy pieczemy ciasta starajmy się aby nasze składniki miały zawsze temperaturę pokojową, chyba że przepis stanowi inaczej. Wtedy wszystkie składniki nam się dokładnie ze sobą połączą.
******************************************************
Aby zwiędnięta sałata odzyskała jędrność, należy zanurzyć ją całą w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub cukru przez kilkanaście minut. Następnie płuczemy ją w zimnej wodzie i wkładamy do szklanej lub porcelanowej misy i wkładamy do lodówki na dolną półkę na pół godziny.
******************************************************
Plamy na rękach po drylowaniu owoców ( np. wiśnie ) bądź czyszczeniu i obieraniu warzyw można usunąć roztworem wody i kwasku cytrynowego lub plasterkiem świeżej cytryny.
******************************************************
Plamy z masła trzeba wyprać w gorącej wodzie z mydłem. Jeśli nie schodzą, można je posypać mąką ziemniaczaną i oczyścić szczotką.
******************************************************
Biały ser będzie dłużej świeży jeśli będziesz go przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku wraz z kostką cukru.
******************************************************
Lekko zwiędnięte liście sałaty, które miały stanowić dekorację możemy na kilka minut zanurzyć w zimnej wodzie w której wcześniej rozpuszczamy ( dokładnie mieszając ) niewielką ilość mąki ziemniaczanej. W ten sposób liście sałaty odzyskają jędrność.
******************************************************
Czas przechowywania w zamrażalniku owoców i warzyw to 12 miesięcy.
******************************************************
Aby nasz rosół miał piękny kolor i smak , należy obrać cebulę , zostawić na niej ostatnią warstwę brązowej łuski, przekroić ją na połowę , przekrojoną stronę opalić lekko na ogniu. Następnie wbijamy w przekrojoną część cebuli jeden goździk i wrzucamy pod koniec do gotującego się rosołu.
******************************************************
Miękkiego pomidora łatwiej będzie nam pokroić , jeśli najpierw na 15 minut zanurzymy go w zimnej wodzie ( do wody możemy dodać trochę pokruszonego lodu ) lub włożymy go do zimnej lodówki na kilkanaście minut. Trzeba też pamiętać, aby do krojenia pomidora użyć ostrego noża !
Gdy pomidor jest bardzo miękki, a chcemy go koniecznie pokroić to możemy go lekko zamrozić i kroić zamrożony.
******************************************************
Pieprzniczka nie będzie się mniej zatykać, jeśli wrzucisz do jej środka kilka całych ziarenek ryżu.
******************************************************
Sprawdzisz czy jajko jest świeże , kiedy włożysz je do wody. Jeżeli pozostanie na dnie- jest świeże, jeśli wypłynie do góry może być już zepsute.
******************************************************
Woda z kranu powinna odstać, zanim podlejesz nią rośliny. Niech odparuje chlor.
******************************************************
Osad z kubka lub szklanki możesz usunąć, pocierając je wilgotną szmatką i solą.
******************************************************
Osad po herbacie usuniesz, wlewając do imbryka wodę z cytryną. Pozostaw na noc, potem wypłucz imbryk.
******************************************************
Dojrzałe pomidory dłużej zachowają swój piękny aromat ( zwłaszcza te zerwane prosto z krzaka ), jeśli będziemy je przechowywać w temperaturze pokojowej ( 17 - 18 C ). Jeżeli chcemy przechowywać pomidory dłużej to najlepiej jest je przechowywać w temperaturze około 12 C, może to być np. chłodna spiżarnia lub lodówka ze specjalną półką do przechowywania warzyw. Jednak wtedy należy pamiętać, aby pomidorów nie przechowywać razem z innymi warzywami i owocami, gdyż może to przyśpieszyć procesy psucia się pomidorów. Najlepszym rozwiązaniem jest nie zrywać lub nie kupować zbyt dużo pomidorów. Pomidory zerwane prosto z krzaka zawsze będą mieć piękny aromat i doskonale smakować, a także będą mieć najwięcej witamin, zwłaszcza te , które dojrzewały ogrzane promieniami słonecznymi.
******************************************************
Czas przechowywania w zamrażalniku drobiu, mięsa i nabiału to 8 miesięcy.
******************************************************
Zabrudzone przy obieraniu warzyw paznokcie wyczyścimy pastą do zębów.
******************************************************
Przypalone naczynia żaroodporne można namoczyć na kilka godzin w wodzie z płynem do mycia naczyń, a potem umyć wodą z octem.
******************************************************
Koncentrat ( przecier ) pomidorowy nabierze więcej pięknego aromatu, gdy tuż przed dodaniem go do zupy, sosu itp. podsmażymy go na patelni, lub w rondelku na oleju lub maśle. Podsmażamy go na dość dużym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
*******************************************************
Czas przechowywanie w zamrażalniku wędlin,ryb,ciast i gotowych dań to 6 miesięcy.
*******************************************************
Łatwo umyjesz blachę do pieczenia, jeśli wyłożysz ją papierowym ręcznikiem i zalejesz gorącą wodą z płynem do mycia naczyń. Po 15 minutach wystarczy blachę wypłukać.
*******************************************************
Plamy z buraków ćwikłowych należy natychmiast opłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin. Następnie przeprać.
*******************************************************
Piekarnik można skutecznie wyczyścić za pomocą amoniaku. Włóż do środka miseczkę z amoniakiem, zamknij piekarnik i pozostaw na noc. Rano wystarczy przetrzeć piekarnik ściereczką.
*******************************************************
Chcąc sprawdzić czy tłuszcz jest wystarczająco nagrzany, wrzuć na patelnie kawałek surowego ziemniaka.
*******************************************************
Rozgrzany tłuszcz na patelni nie będzie pryskał, jeśli posypiesz ją odrobiną soli lub wrzucisz do tłuszczu kawałek chleba.
*******************************************************
Do gotującej się kapusty wrzuć kilka skórek z chleba lub liście laurowe, złagodzi to jej nieprzyjemny zapach.
*******************************************************
Deska do krojenia wciąż pachnie cebulą i czosnkiem ? Umyj ją w wodzie z octem.
*******************************************************
Jeśli musisz oskrobać rybę, zrób to w wodzie, by nie opryskać łuskami całej kuchni.
*******************************************************
Nieprzyjemnego zapachu w lodówce można pozbyć się regularnie myjąc lodówkę wodą z octem. Można też wstawić do niej szklankę z niewielką ilością octu.
*******************************************************
Aby parówki nam nie popękały, podczas gotowania, należy je wkładać do zimnej wody i zaraz po jej zagotowaniu, wyciągnąć parówki z wody. Gdy będą się długo gotować, zwłaszcza na dużym ogniu to raczej na pewno nam popękają , a wtedy będą mniej smaczne, bo nasiąkną wodą.
*******************************************************
Młody bób wrzucamy do wrzącej, nieosolonej wody, a gdy jest już prawie miękki, dodajemy sól, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę . Jeśli ktoś nie lubi zapachu gotującego się bobu, to może podczas gotowania dodać kilka kropelek świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub wrzucić do garnka gałązkę koperku, lub kilka nasion kopru.
*******************************************************
Paprykę czerwoną mieloną lub chili ( pieprz cayenne ) dodajemy do potraw na końcu, już po obróbce termicznej ( gotowaniu, smażeniu itp. ), ponieważ przyprawy te tracą w wysokich temperaturach swój ładny kolor i stają się gorzkie.
*******************************************************
Aby bakalie ( rodzynki, daktyle, skórka pomarańczowa kandyzowana itp.) nie opadły na dno ciasta po upieczeniu, trzeba je obtoczyć w mące. Gdy przepis na to pozwala, dodajemy bakalie do mąki, która jest w przepisie i dokładnie mieszamy je, aby całe były dokładnie nią obtoczone. Jeśli natomiast dodajemy bakalie do ciasta oddzielnie , bez mąki to obsypujemy je dość obficie mąką , mieszamy, aby dokładnie całe się w niej obtoczyły, a następnie całość przesiewamy przez sitko. Mąka przesieje się przez sitko, a bakalie zostaną na sicie. Teraz mamy pięknie obtoczone dokładnie bakalie mąką , które dodajemy do ciasta. Trzeba też pamiętać, że im rzadsze ciasto, tym bardziej bakalie opadają na dno podczas pieczenia, dlatego, jeśli mamy taką możliwość to nie róbmy zbyt rzadkiego ciasta.
*******************************************************
Oliwa z oliwek pozostanie dłużej świeża i klarowna, jeżeli wrzucimy do niej kostkę cukru. Trzeba też pamiętać, aby oliwę z oliwek przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce najlepiej z ciemnego szkła.
*******************************************************
Kiszone
ogórki, które są zbyt miękkie możemy uratować wsypując do słoika z
ogórkami odrobinę sody oczyszczonej. Wodę mieszamy np. poprzez
wstrząśnięcie słojem i pozostawiamy na kilka godzin.
*******************************************************
Bakłażany stracą swój gorzki smak, jeśli przed przyrządzeniem ich włożymy do osolonej wody na dłuższy czas. Najwygodniej jednak jest pokroić je w grube plastry, posolić dość obficie (najlepiej solą himalajską), odstawić na około 30 minut, następnie dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą , na końcu osuszyć lnianą ściereczką lub kuchennym papierowym ręcznikiem. Solenie bakłażana usunie z niego goryczkę , a dodatkowo zmniejszy wchłanianie tłuszczu podczas smażenia.
Chrzan, podobnie jak cebula potrafi wycisnąć łzy z oczu, dlatego najlepiej jest go ucierać na świeżym powietrzu np. balkonie, tarasie.
Przed wlaniem mleka do garnka należy wypłukać go najpierw zimną wodą.