poniedziałek, 30 grudnia 2013

Sernik owocowy na blacie biszkoptowym.


Sernik owocowy.

Składniki :
Spód :
8 dkg cukru
3 dkg mąki pszennej
3 dkg mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 dkg margaryny ( roztopionej )
2 jajka
5 dkg orzechów laskowych ( mielonych ) 
tortownica o śr. 26 cm
Masa serowa :
40 dkg mielonego twarogu ( mielonego )
10 dkg cukru
50 dkg mieszanki małych owoców ( np. borówka,porzeczka )
8 łyżeczek żelatyny
30 dkg śmietany 36%
1 cytryna ( sok i otarta skórka )
Dekoracja :
25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. )
2 łyżki cukru
250 ml soku z czerwonej porzeczki
10 dkg śmietany 36%
5 dkg płatków migdałowych
1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku
Sposób wykonania :
CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i płynną margarynę , lekko zamieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko i wymieszać z orzechami laskowymi. Wsypać do piany i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem i wlać ciasto, równo rozsmarować i piec w temperaturze 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić, aby wystygło.
MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny, cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej, wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą częścią masy serowej. Ubić śmietanę na sztywno, dodać do masy twarogowej. Na końcu dodajemy przygotowane owoce i delikatnie mieszamy. Gdy masa serowa zacznie tężeć wylewamy ją do tortownicy wyłożonej naszym blatem biszkoptowym, a następnie wkładamy do lodówki, aby nam zastygła.
DEKORACJA : Gdy nasza masa twarogowa już zastygnie wyjmujemy z lodówki i układamy na niej nasze całe owoce. Przygotować polewę w proszku, soku porzeczkowego i cukru. Rozprowadzić ciepłą na owocach i pozostawić do zastygnięcia. Ubić 10 dkg śmietany 36% i obsmarować nią boki naszego tortu. Obsmarowane boki obsypać płatkami migdałowymi.

                                                                                                                        

                         Smacznego !

  

1 komentarz: