czwartek, 12 grudnia 2013

Kasza gryczana ze śliwkami,doskonała na zakończenie wieczerzy wigilijnej.

Kasza palce lizać ! :-)
Kasza gryczana ze śliwkami.

Składniki :
1 litr wody
40 dkg kaszy gryczanej
3 łyżki cukru
1 płaska łyżka soli
20 dkg suszonych śliwek  ( bez pestek )
2 łyżki oleju
Sposób wykonania :
 Do wody wsypać sól, cukier oraz wlać olej i zagotować. Następnie do gotującej wody wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy 20 minut. Mieszamy co parę minut. Pod koniec gotowania dodajemy wędzone śliwki i jeszcze gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko ciepłą. Możemy ją przygotować na wigilię , podajemy ją na samym końcu wieczerzy. Możemy dodać trochę więcej lub mniej kaszy w zależności jaką gęstość kaszy chcemy otrzymać, według naszego gustu. Jest to potrawa lekko strawna, słodka i zdrowa, tak więc gorąco ją polecam.

                                                                                                                          
                         Smacznego !



1 komentarz:

  1. moja babcia taką robiła, pamiętam ten zapach do dziś, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń