czwartek, 26 grudnia 2013
Mleko sojowe - obniża poziom złego cholesterolu.
Mleko sojowe - doskonałe na obniżenie złego cholesterolu.
Aby otrzymać to mleko, nie trzeba doić żadnego zwierzęcia. Mleko sojowe to płyn pochodzenia roślinnego, wytwarza się je z nasion soi, mocząc w wodzie nasiona lub mąkę sojową . Historia tego napoju sięga podobno początków naszej ery. Mleko sojowe pochodzi z Chin. Ponieważ tak jak prawdziwe mleko ulega koagulacji, można otrzymać z niego twaróg, znany pod nazwą tofu. Mleko sojowe i tofu stanowią wykorzystywane często przez wegetarian substytuty produktów z mleka zwierzęcego. Mleko z soi zawiera podobne ilości białek i tłuszczu, co mleko od krowy ( 2,5 % białek, 3,5 % tłuszczu ). Zaleca się jego spożywanie osobom zagrożonym chorobami układu krwionośnego, zwłaszcza miażdżycą , ponieważ obniża poziom " złego " cholesterolu, nie zmniejszając przy tym poziomu "dobrego". Niestety, tak jak mleko krowie, tak i sojowe obarczone jest dość dużym ryzykiem wywołania alergii u pijących je.
Pozdrawiam gorąco!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń