Ciasto kruche na blaty, ciasteczka, babeczki itp.
Składniki :
0,5 kg mąki pszennej
25 dkg margaryny ( najlepiej Palmy )
13 dkg cukru
2 żółtka
1 dkg amoniaku
25 ml letniego mleka
cukier waniliowy
otarta skórka z cytryny
odrobina przyprawy Kurkuma ( dla koloru )
Sposób wykonania :
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. W mące zrobić dołek, dodać do niego pozostałe składniki i wszystko razem wymieszać rękami. Dobrze jest aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową , należy je przynieść do ciepłego miejsca na godzinę lub dwie przed wyrabianiem. Następnie zagnieść na jednolitą masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty, ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche.
Życzę Smacznego !

Widzę, że nie jestem wyjątkowa w tym, że dodaję kurkumy do ciasta. Planuję zrobić Panią Walewską, ale kruche w dostępnych przepisach mi nie odpowiada. Myślisz, że ciasto z amoniakiem udźwignie ciężar dżemu, bezy i orzechów? Podpiec najpierw sam blat i dopiero dodać dżem i bezę czy piec wszystko razem? Poradź proszę.
OdpowiedzUsuń