niedziela, 11 maja 2014
Pasztet domowy a'la wątróbka.
Składniki :
2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka )
60 dkg wątroby drobiowej
4 średnie cebule
3 całe jajka
1 łyżeczka solanki (rodzaj soli do wyrobów wędliniarskich)
3 zwykłe bułki (mogą być suche)
2 łyżki przyprawy do mięs np. Delikat
sól
3 ząbki czosnku
pieprz
majeranek
olej
kminek cały do posypania
Sposób wykonania :
Mięso pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju w patelni do miękkości. Wątróbkę sparzamy przez 15 minut w gorącej wodzie, odcedzamy. Cebulę i czosnek kroimy w paski, wlewamy na patelnię olej ( 2-3 łyżki ) i smażymy na złoty kolor. Przestudzone mięso, wątrobę i cebulę mielimy przez maszynkę o małych oczkach. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, następnie wyciskamy i także mielimy w maszynce. Dodajemy przyprawy do smaku, pieprz, sól, jajka i wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Gotową masę wkładamy do wąskich foremek aluminiowych lub do blaszek keksówek. Posypujemy kminkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 C.
Jest pyszny, zrobiłem go kilka dni temu. Polecam !
Rada : Można do masy pasztetowej dodać trochę całego lub mielonego kminku, będzie miał ładny aromat.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz