sobota, 17 maja 2014
Kurczak z białym winogronem.
Składniki :
1,5 kg kurczaka ( lub piersi, albo udka )
20 dkg białych winogron
25 dkg małych cebulek
1 szklanka białego półwytrawnego wina
2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 gałązki zielonego tymianku
Sposób wykonania :
Kurczaka opłukać, podzielić na porcje, posypać solą , pieprzem i mąką. W rondlu rozgrzać olej i ułożyć kawałki kurczaka. Usmażyć na ciemnozłoty kolor. Usmażone mięso odłożyć na talerzyk. Na tym samym oleju obsmażyć obrane z łupiny cebulki. Wlać wino, mieszać aż wszystkie pozostałości po smażeniu utworzą sos. Następnie dodać kawałki kurczaka, obrany i posiekany czosnek, bulion i tymianek. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Winogrono umyć, oderwać od gałązek, wsypać do rondla i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu. Na końcu doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
W ten sposób możemy zrobić także same piersi lub udka z kurczaka, są smaczne i soczyste !
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz