niedziela, 18 maja 2014
Ciasto " Wiśniowiec "
Składniki :
3 szklanki świeżych wydrylowanych wiśni
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
4 szklanki mąki
25 dkg margaryny
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy mały
cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Sposób wykonania :
Margarynę roztopić. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać, przesiać przez sitko. Jajka rozbić trzepaczką. Wszystkie składniki ( oprócz wiśni ) wsypać do miski i wyrobić ciasto. Wylać na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem, wyrównać łyżką. Na wierzch poukładać wydrylowane i odsączone wiśnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 C i piec 30-40 minut do zrumienienia ciasta. Po upieczeniu przestudzić, posypać cukrem pudrem lub pokropić polewą czekoladową.
Ciasto można także udekorować kandyzowanymi wiśniami lub wiśniami z likieru.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz