piątek, 20 lutego 2015
Syrop na przeziębienie z kwiatostanów czarnego bzu.
Składniki :
35-40 kwiatostanów czarnego bzu
1 kg cukru
1 l wody
sok z całej cytryny
Sposób wykonania :
Kwiatostany bzu dokładnie otrząśnij, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń i owadów. Nie płucz ich, aby nie straciły aromatu. Wrzuć je do emaliowanego garnka. Przygotuj syrop z wody i cukru, troszkę przestudź, dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Zalej syropem kwiatostany i odstaw na 48 godzin. Po upływie tego czasu zagotuj syrop, zbierz z powierzchni powstałą pianę. Przecedź, rozlej do małych słoików, zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Zastosowanie : Przy przeziębieniu i gorączce pij po łyżce syropu 3 razy dziennie lub rozcieńcz go ciepłą wodą , by otrzymać pyszny napój.
Życzę dużo zdrowia !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dużo słyszałam, kiedyś piłam, ale nigdy nie robiłam. Ale to zmienię :) Poczekam tylko, aż zakwitnie czarny bez.
OdpowiedzUsuńA te 48 godz to przykryć wtedy garnek czy bez przykrycia ma stać
OdpowiedzUsuńMożna przykryć pokrywką , aby nie dostały się do środka zanieczyszczenia.
OdpowiedzUsuń