sobota, 21 lutego 2015

Ciasto na pierogi - kilka cennych wskazówek.





 Ciasto na pierogi powinno być elastyczne, nie powinno być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało. Wtedy to mąka spęcznieje i pierogi będą o wiele smaczniejsze. 
 Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go
ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas gotowania będą nam się rozklejać. I zamiast pysznych pierożków ugotujemy zupę pierogową. ;-)


                                                          
                        Pozdrawiam gorąco !




3 komentarze:

  1. Oj, zajrzałam tylko na chwilę poczytać o pączkach, a zdaje się, że zostanę na dłużej:)
    A przepis na Twoje ulubione ciasto pierogowe zdradzisz?
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zamieszczę przepis na ciasto na pierogi w piątek lub sobotę. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń