Składniki :
1/2 l mleka
20 dkg cukru
5 żółtek
7 dkg świeżych drożdży
1 kg mąki
15 dkg margaryny
szczypta soli
cukier wanilinowy
szczypta kurkumy
tłuszcz do smażenia
marmolada do nadziewania
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Drożdże wymieszać w małej ilości ciepłego mleka z dwoma łyżkami cukru. Następnie wlać resztę mleka, dodać tyle mąki, aby ciasto miało gęstość kwaśnej śmietany. Gdy podrośnie, wlać ubite żółtka z cukrem, dodać sól i resztę mąki. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną margarynę i ponownie wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta formować pączki, odstawić do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po przestudzeniu nadziać rzadką marmoladą za pomocą cienkiej szprycki. Posypać cukrem pudrem.
Rada : Aby pączki nam szybciej wyrosły możemy je włożyć do lekko nagrzanego piekarnika na kilka minut. Na dno piekarnika wstawmy naczynie z gorącą wodą.
Życzę smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz