piątek, 20 lutego 2015
Bigos domowy.
Składniki :
2 kg kiszonej kapusty
50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej )
50 dkg wędzonych żeberek
garść suszonych grzybów
3 listki laurowe
ziele angielskie
pieprz czarny mielony
sól
2 łyżki zasmażki
kilka łyżek przecieru pomidorowego
Sposób wykonania :
Kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Żeberka ugotować do miękkości, przestudzone obrać z mięsa. Grzyby (dzień wcześniej namoczyć) ugotować, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w kostkę lub plasterki (wg. uznania) i usmażyć na tłuszczu w patelni. Do ugotowanej kapusty dodać wszystkie składniki, poprawić do smaku pieprzem i solą , dokładnie wymieszać. Całość włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około godziny w piekarniku. Można także zapiekać na niedużym ogniu pod przykryciem na kuchence.
Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień.
Zamiast kapusty kiszonej możemy dać kapustę świeżą.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz