sobota, 14 czerwca 2014

Precelki półfrancuskie z masą serową.





Składniki :
Ciasto :
0,38 l mleka
15 dkg cukru
8 jaj
9 dkg drożdży
25 dkg margaryny
1 cukier waniliowy
sól
otarta skórka z cytryny
mąka pszenna
Masa serowa :
1 kg sera białego
20 dkg cukru
cukier waniliowy
10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana
2-3 jajka
szczypta kurkumy
Przygotuj także :
30 dkg miękkiej margaryny
2 jajka na smarówkę
tłuszcz do blach  
Sposób wykonania :
Ciasto :  
 Z podanych składników na ciasto robimy ciasto drożdżowe, dodajemy tyle mąki, aby nie było ono zbyt wolne, ani zbyt twarde.  Następnie rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. 2/3 ciasta smarujemy miękką margaryną. Składamy na trzy, podobnie jak ciasto francuskie. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny,aby nam się z chłodziło. Następnie znów rozwałkowujemy na prostokąt, 2/3 smarujemy smarówką z jajek i składamy ponownie na trzy. Teraz rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości około 2 cm. Kroimy ciasto w wąskie paski o szerokości około 1,5 cm. Skręcamy za pomocą dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe !
Masa serowa :  
 Ser mielimy przez maszynkę. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie razem. Gdyby nasza masa była zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki  pszennej i wymieszać. Możemy też kupić w sklepie gotową masę serową.

 Zamiast sera możemy użyć innego nadzienia np. toffi

                                           

                                                        Smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz