sobota, 7 czerwca 2014
Sok z truskawek na zimę.
Składniki :
5 kg truskawek
cukier kryształ
kwasek cytrynowy
Sposób wykonania :
Truskawki dokładnie umyć pod bieżącą wodą , obrać z szypułek. Włożyć dość ciasno do wcześniej wyparzonych litrowych słoików. Do każdego słoika wsypać 5-6 łyżek cukru i szczyptę kwasku cytrynowego, przykryć nakrętkami. Odstawić je w chłodne miejsce na 10-12 godzin ( najlepiej na noc ). Truskawki w tym czasie puszczą trochę soku i opadną. Następnie uzupełnić truskawkami każdy słoik, wyczyścić brzegi słoika, zakręcić czystymi wieczkami. Pasteryzować przez 15-20 minut. Przestudzone słoiki odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie, najlepiej do piwnicy lub spiżarni.
W zimie otwieramy słoik z naszym truskawkowym sokiem, nalewamy 1/3 szklanki soku, dodajemy do pełna czystej wody i pijemy nasz soczek.
Jest pyszny, robię go każdego roku. :-))
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pychota robię taki sam:)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszny, ja go uwielbiam i robię go każdego roku. :-)
Usuń