niedziela, 2 lutego 2014
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek.
Pomada z cukru - lukier do dekoracji ciast i ciasteczek.
Składniki :
50 dkg cukru kryształu lub cukier w kostkach ( najlepiej rafinowany )
około 3/4 szklanki czystej zimnej wody
2 łyżeczki octu spirytusowego 10 %
kilka kropel soku z cytryny
aromat migdałowy, cytrynowy lub inny
Sposób wykonania :
Cukier wsypujemy do czystego rondla, zalewamy wodą ( tak aby cały cukier zanurzony był w wodzie, a woda tylko odrobinę przykryła cukier ) i stawiamy na średnim ogniu. Gdy zacznie się gotować wlewamy ocet i dalej gotujemy do temperatury około 112-114 C. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy wkładając rondel do zimnej wody, uważając aby się nie wlała do środka. Gdy nasza pomada już przestygnie i będzie miała konsystencję gęstej śmietany mieszamy ją ( tablerujemy ) drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast. Pod koniec ucierania zacznie nam szybko gęstnieć, wtedy wlewami 2-3 łyżki czystej zimnej wody i dalej szybko ucieramy, aby nam nie zastygła ! Na końcu dodajemy kilka kropelek soku z cytryny, możemy też dodać aromat np. migdałowy. Tak przygotowaną pomadą oblewamy nasze słodkości. Pomadę możemy przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni a nawet miesięcy w zamkniętym pojemniku. Z góry możemy ją lekko pokropić wodą , aby nie zrobiła się skorupa. Gdy chcemy ją ponownie użyć, podgrzewamy ją do temperatury około 60 C. Jak będzie zbyt gęsta możemy też dodać kilka kropel wody i wymieszać dokładnie. Najlepiej jest używać do zrobienia pomady cukru rafinowanego, ponieważ jest on czyściejszy i nasza pomada będzie wtedy miała kolor śnieżno - biały, a nie żółtawo - kremowy.
Do pomady można też dodać kilka kropel barwnika naturalnego np. z czerwonych buraków ćwikłowych, będziemy wtedy mieć kolorową dekorację.
Życzę udanych wypieków !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz