czwartek, 19 czerwca 2014
Babka karbowana serowa.
Składniki :
10 dkg margaryny
17 dkg cukru
25 dkg chudego twarogu (mielonego)
4 jajka
20 dkg mąki pszennej
10 dkg mąki kukurydzianej
otarta skórka z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta mielonego imbiru
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
Margarynę utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać cukier, dalej ucierając. Dodać otartą skórkę z cytryny, szczyptę imbiru, sok z cytryny, zmielony chudy ser, utrzeć to wszystko razem. Do utartej masy dodać jajka, wymieszać na jednolitą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem, mąką kukurydzianą , przesiać przez sitko, wsypa do utartej masy delikatnie wymieszać. Formę do babek karbowanych o średnicy około 22 cm nasmarować tłuszczem, obsypać mąką. Wylać gotowe ciasto do formy, piec w temperaturze 180 C, przez około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy,przestudzić i udekorować cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń