niedziela, 6 kwietnia 2014

Jak gotować mleko,aby się nie przypaliło i nie wykipiało.


Jak gotować mleko,aby się nie przypaliło i nie wykipiało.

 Do gotowania najlepiej jest używać garnków ze stali nierdzewnej z poręcznym nienagrzewającym się uchwytem. Raczej unikajmy garnków emaliowanych, mleko w nich lubi się przypalać, oraz garnków aluminiowych, w nich co prawda mleko się tak nie przypala, ale są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto więc zainwestować w dobry garnek do gotowania mleka, tym bardziej że może on również posłużyć nam do przyrządzania  innych potraw, które także nie będą nam się w nim przypalać.

 Mleko nie będzie kipieć jeśli na dno garnka włożymy mały talerzyk lub brzeg garnka ( w środku oczywiście ) wysmarujemy masłem.

 Natomiast aby mleko się nie przypaliło garnek musi być idealnie czysty, przed gotowaniem trzeba go wypłukać zimną wodą oraz wlać odrobinę zimnej wody na spód garnka, a dopiero potem wlać mleko.

 Lekko przypalone mleko możemy uratować, przelewając je do innego czystego naczynia i zagotować z odrobiną cukru waniliowego lub laską wanilii. Straci ono wtedy nieprzyjemny zapach. 

                                           

                                            Pozdrawiam serdecznie !


  

3 komentarze:

  1. Naaareszcie wiem. Serdecznie dziękuję za wspaniałą poradę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dlaczego aluminiowy garnek jest szkodliwy dla zdrowia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ podczas gotowania mogą wydzielać się z niego szkodliwe związki dla naszego zdrowia.

      Usuń