sobota, 5 kwietnia 2014
Jak wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki.
Jak wygodnie malować smarówką nasze ciasta,ciasteczka i drożdżówki.
Wystarczy wyposażyć się w płaski, średniej wielkości pędzel malarski, który przed pierwszym użyciem należy wygotować w wodzie i usunąć wypadające włoski.
Następnie robimy w niewielkim naczyniu, może to być mała miseczka, kubek lub szklanka smarówkę którą będziemy malować nasze ciasta. Smarówkę robimy z całych jajek, które wybijamy do przygotowanego naczynia i rozbijamy pędzlem lub widelcem. Następnie malujemy nią nasze ciasta, robimy to delikatnie uważając, aby nie smarować blaszek na których znajdują się nasze ciasta. Gdy posmarujemy blaszkę będziemy mieć po upieczeniu kłopot z oderwaniem ciastka od blaszki.
Gdy chcemy aby nasze np. drożdżówki miały piękny połysk i wyrazisty kolor, dodajemy do naszej smarówki żółtko oraz odrobinę cukru kryształu ( może być samo żółtko w proporcji 1 : 1 czyli 1 całe jajko i 1 żółtko ). Natomiast gdy chcemy osiągnąć matowy kolor po upieczeniu naszych ciast dodajemy 2 łyżki letniej wody na 1 całe jajko.
Pędzel po skończonej pracy dokładnie myjemy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń i dokładnie suszymy !
Prawda że proste ? Stosując się do tych wskazówek nasze ciasta będą pięknie wyglądać !
Gorąco pozdrawiam i życzę udanych wypieków ! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz