piątek, 11 kwietnia 2014
Kluseczki ziemniaczane z masłem.
Kluseczki ziemniaczane z masłem.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
20 dkg mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 całe jajko
2 łyżki oleju
sól
5-7 dkg roztopionego masła
mielona czerwona słodka papryka - do dekoracji
Sposób wykonania :
Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce do mielenia o średnim sitku. Zmielone ziemniaki wsypać do miski, dodać pozostałe składniki ( jajko, olej, mąkę pszenną i ziemniaczaną ), doprawić solą do smaku i wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Następnie formować z ciasta wałeczki o średnicy około 1 i 1/2 cm, trochę spłaszczyć palcami lub nożem i kroić ukośnie ostrym nożem w kawałki o długości około 2 do 2 i 1/2 cm. Gotowe kluseczki wrzucić do gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Odcedzić, polać roztopionym masłem, wymieszać. Gorące rozłożyć na talerze i posypać mieloną czerwoną słodką papryką.
Można je też polać stopionym świeżym boczkiem, pokrojonym na małe kawałki.
Jeśli ktoś nie lubi masła, można je polać olejem roślinnym, będzie zdrowiej i równie smacznie. :-)
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz