wtorek, 18 lutego 2014

Kruche ciasteczka przekładane dżemem.






Kruche ciasteczka przekładane dżemem.

Składniki :
50 dkg margaryny
60 dkg mąki
4 żółtka
5 dkg cukru pudru
1 dżem lub marmolada ( do przekładania )
Sposób wykonania :
 Mąkę przesiać przez sitko, dodać przesiany cukier puder oraz posiekaną margarynę. To wszystko posiekać nożem na stolnicy. Następnie dodać żółtka i wyrobić ciasto na jednolitą masę. 
Rozwałkować, wykroić kółeczka lub inne kształty, ułożyć na blaszce i od piec w piekarniku ( 180 C ) na złoty kolor. Po przestudzeniu składać po dwa, przekładając dżemem lub marmoladą. Posypać po wierzchu cukrem pudrem lub polukrować np. pomadą , lukrem lub polewą.

                                            

                      Życzę udanych wypieków !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz