sobota, 15 lutego 2014

Pieczeń cielęca z chrzanem i przyprawami.






Pieczeń cielęca z chrzanem i przyprawami.

Składniki :                4 Porcje
50 dkg cielęciny bez kości  ( udziec )
5 dkg chrzanu    ( może być gotowy z słoika )
5 dkg rodzynek
1 cytryna
4 łyżki oleju
5 łyżek jogurtu naturalnego
sól
pieprz
zielony koperek
folia aluminiowa
Sposób wykonania :
 Cielęcinę natrzyj lekko solą , pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka godzin do lodówki. Sparz rodzynki, posiekaj koperek. Chrzan tarty, sparzone rodzynki i pokrojony koperek połącz z jogurtem. Powstały sos dopraw solą i pierzem do smaku. Wyjmij schłodzone mięso z lodówki, oblej je całe przygotowanym sosem, zawiń z powrotem w folię. Folię możesz posmarować lekko olejem. Zawinięte mięso połóż na blaszkę , włóż do piekarnika i piec w temperaturze 180 C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu pokrój gorące mięso na porcję. 

                                              

                        Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz