środa, 22 sierpnia 2018
Jak pozbyć się konserwantów z suszonych owoców.
Aby skutecznie usunąć konserwanty z suszonych owoców zakupionych w sklepie ( np. rodzynki, morele, daktyle, śliwki ) należy bardzo dokładnie je umyć. Możemy to zrobić w następujący sposób : suszone owoce wkładamy do wrzątku na 30 sekund, następnie przelewamy je np. na sitku lub cedzaku wrzątkiem, ale nie tym, w którym moczyły się owoce ! Następnie odsączamy je z nadmiaru wody cienko rozłożone na sitku lub papierowych ręcznikach. Gdy potrzebujemy całkiem odsączonych z wody owoców, możemy włożyć je na parę minut do lekko nagrzanego piekarnika ( 40-50 C ) lub wysuszyć na słońcu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu owoców, wtedy dużo szybciej woda odparuje.
Pozdrawiam serdecznie !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nigdy nie patrzyłem się pod tym kątem na suszone owoce. Dzięki za fajny artykuł
OdpowiedzUsuńWarto o tym pamiętać,nie zdajemy sobie sprawy z tego, że suszone owoce są konserwowane
UsuńŚwietny sposób. Teraz nie boję się zamawiać przez Internet suszonych owoców . Sprzedawcy piszą tam uczciwie co jest w składzie, ale "nie mają wiedzy" jak pozbyć się konserwantów z owoców.
OdpowiedzUsuń