sobota, 5 kwietnia 2014

Domowy majonez chrzanowy do wędlin.

Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko.














Domowy majonez chrzanowy do wędlin.


Składniki :
20 dkg tartego chrzanu
4 ugotowane na twardo żółtka
3 łyżki śmietany 30 %
1 płaska łyżka cukru
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
Chrzan tarty ( może być gotowy ze słoika ) odcedzić przez drobne sitko. Żółtka utrzeć łyżką na jednolitą masę lub przetrzeć przez drobne sitko ( polecam, gdy żółtka przetrzemy przez sitko na pewno nie będziemy mieć grudek ) dodać śmietanę , wymieszać razem. Odcedzony chrzan, doprawić do smaku solą , cukrem i mielonym pieprzem. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Gotowym majonezem dekorować przygotowane kanapki lub położyć w półmisku na stole. Można też dodać trochę musztardy.
Majonez ten jest doskonały na wielkanocny stół, ale nie tylko, możemy go jeść przez cały rok.

                                                    
                                                        Smacznego !   :-)

                                             
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz