Propozycja podania. |
Składniki :
1 i 1/2 podgardla
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg wołowiny lub cielęciny
10 dkg soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
3 g saletry
pieprz czarny mielony
1 l zimnej przegotowanej wody
przygotuj również :
jelita do nadziewania ( cielęce lub baranie )
drewno do wędzenia drzew liściastych np. olcha
Sposób wykonania :
Mięso i podgardle pokrój na małe kawałki, wsyp do dużego garnka, słoja lub kamionki, przesyp solą wymieszaną z cukrem i saletrą , wymieszaj. Odstaw na 3 dni w chłodne miejsce ( np. do lodówki ). Następnie zmiel mięso na drobnym sitku 3 razy. Do zmielonego mięsa wlej około 1 l zimnej przegotowanej wody, wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj gałkę muszkatołową , dopraw do smaku pieprzem i solą , wymieszaj dokładnie wszystko razem. Jelita namocz w letniej wodzie przez około 1 godzinę. Napełnij masą jelita ,podziel na 15 cm odcinki. Obsusz 30 minut. Wędź w gorącym dymie przez 1 godzinę. Następnie włóż parówki do prawie wrzącej wody i parz 10-15 minut. Wyjmij z wody, rozwieś, aby obeschły.
Przestudzone parówki przechowuj w lodówce.
Warto je zrobić sobie od czasu do czasu. Są pyszne i sto razy lepsze od tych ze sklepu !
Życzę smacznego !
Nigdy parówek sama nie robiłam, myśle że warto spróbować, na pewno będą lepsze niż te ze sklepu:)
OdpowiedzUsuń