sobota, 27 czerwca 2015

Brokuł duszony na kolację i nie tylko.





Składniki :
1 brokuł
1/2 szklanki wody
kilka łyżek oleju
sól
Sposób wykonania :
 Brokuł opłucz pod bieżącą wodą , podziel na małe różyczki, kawałki. Wsyp na patelnie, wlej wodę , postaw na średnim ogniu i duś pod przykryciem, aż warzywo będzie prawie miękkie. Następnie odcedź wodę ,wlej olej i smaż jeszcze kilka minut, aby warzywo było całkiem miękkie. Na końcu dopraw solą do smaku. Podawaj gorące z kromką chleba. 

 Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Chronią nasz organizm przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią , oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi , co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Badania dr Joanny Tomczyk i dr Anny Olejnik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu udowodniły, iż substancja czynna zawarta w surowych brokułach - sulforafan (SFN), powoduje, że związki rakotwórcze nie mogą się transformować, a ponad wiązanie ich z cząsteczkami DNA jest zablokowane; nie występują wiec sprzyjające rakowi mutacje. Jeśli nawet guz nowotworowy się rozwinie, wówczas SNF powoduje, iż jego komórki nie rozprzestrzeniają się w organizmie, a duża ich część ginie z powodu indukowanej śmierci komórkowej (apoptozy). Warto więc jeść to smaczne i zdrowe warzywo ! Polecam  


                     
                             Życzę smacznego !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz