sobota, 6 czerwca 2015
Blinki serowo - truskawkowe.
Składniki :
Na ciasto :
6 jajek
40 dkg mielonego twarogu
3 łyżki cukru
8-10 łyżek mleka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki
2 szczypty soli
Przygotuj także :
około 50 dkg świeżych dojrzałych truskawek
olej do smażenia
cukier puder z wanilią do posypania
Sposób wykonania :
Całe jajka zmiksuj z cukrem na puszystą pianę. Dodaj twaróg, zmiksuj. Następnie wsypuj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko , zmiksuj ponownie na jednolitą masę. Truskawki dokładnie opłucz i przelej pod bieżącą wodą na cedzaku. Usuń szypułki. Pokrój na mniejsze kawałki. Gotowe ciasto wlewaj dużą łyżką na rozgrzany olej na patelni. Na każdy placuszek poukładaj po kilka kawałków truskawek, lekko dociśnij palcami, aby się zanurzyły w cieście. Po nałożeniu owoców na placuszki możesz owoce trochę posmarować ciastem, aby się truskawki nie przypalały podczas smażenia ( będą wtedy w środku ciasta ). Możesz także kawałki truskawek wrzucić do ciasta i delikatnie zamieszać. Smaż z obu stron na złoty kolor. Usmażone poukładaj na bibułę , aby odciekły z nadmiaru oleju. Gdy są jeszcze ciepłe posyp je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią . Podawaj od razu z gorącą herbatą z cytryną .
Smakują wyśmienicie, sprawdziłem. :-)
Przepis ten znalazłem tutaj : z cukrem pudrem. trochę go dostosowałem do moich potrzeb.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz