niedziela, 7 czerwca 2015
Kompot wieloowocowy na zimę.
Składniki :
1 kg czerwonych porzeczek
1 kg czarnych porzeczek
1 kg zielonego agrestu
1 kg malin
1 kg jabłek
1 kg aronii
cukier
woda ( najlepiej źródlana )
Sposób wykonania :
Owoce oczyścić, opłukać. Jabłka pokroić w ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Do każdego litrowego słoja wsypać po trochę wszystkich owoców tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego słoja wsypać po 6 łyżek cukru. Następnie wlewamy wodę pamiętajmy, aby zostawić około 3 cm wolnego miejsca od krawędzi słoja. Słoje zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy 15 minut. Gotowy kompot przechowujemy w zacienionym i chłodnym pomieszczeniu.
Do kompotu możemy użyć dowolnych owoców ja podałem tylko przykładowy zestaw.
Kompot ten jest smaczny, zdrowy i kolorowy. Polecam.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz