niedziela, 7 czerwca 2015
Kompot truskawkowo - agrestowy na zimę.
Składniki :
truskawki
agrest zielony ( twardy )
cukier
woda
Sposób wykonania :
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek. Z agrestu usuwamy ogonki i suche kwiatostany, płuczemy. Do czystych litrowych słoików wsypujemy po około 2-3 garście zielonego agrestu i truskawek tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego słoja wsypujemy po 5-6 łyżek cukru. Cukru możemy wsypać więcej lub mniej w zależności jaki chcemy kompot słodki czy kwaśny. Teraz słoje napełniamy wodą ( najlepiej źródlaną ) zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od krawędzi słoja. Zamykamy szczelnie nakrętką . Pasteryzujemy około 15 minut. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym pomieszczeniu.
Kompot ten jest bardzo smaczny. Polecam.
Życzę smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz