sobota, 5 lipca 2014
Pierniczki ze skórką pomarańczową.
Składniki :
50 dkg mąki
1 szklanka miodu
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka kakao
2 łyżki przyprawy do piernika
Sposób wykonania :
Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z cukrem pudrem i przyprawą do piernika. Amoniak rozmieszać w letnim mleku, wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto na jednolitą konsystencję. Gotowe ciasto rozwałkować, wykroić różne formy (gwiazdki, serduszka itp.) Ułożyć na posmarowaną blaszkę tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika (200 C) i piec 15 minut. Po upieczeniu przestudzić i udekorować białym lukrem lub pomadą.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz