niedziela, 13 lipca 2014
Włoszczyzna solona na zimę.
Składniki :
1 kg marchwi
40 dkg korzenia pietruszki
30 dkg pora
30 dkg selera
40 dkg soli
Sposób wykonania :
Warzywa oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na "makaron" na tarce o średnich oczkach. Pory pokroić w cienkie półplasterki. Rozdrobnione warzywa wymieszać dokładnie z solą , lekko ubić. Odstawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie włoszczyznę przełożyć do wyparzonych, wysuszonych , małych słoiczków. Lekko ugnieść, aby warzywa puściły sok, z wierzchu posypać trochę solą , zakręcić czystymi pokrywkami. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (piwnica,lodówka itp.)
W zimie tę włoszczyznę możemy dodawać do zup, sosów itp.
Rada : Przed dodaniem do potraw możemy włoszczyznę wypłukać z nadmiaru soli w letniej wodzie. Pamiętajmy także, aby mniej solić potrawy do których dodajemy naszą jarzynkę , ponieważ zawiera ona dużo soli !
Życzę smacznego ! :-)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz