czwartek, 16 kwietnia 2015

Deska do krojenia - jak zapewnić jej czystość.







 Trzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski. 
 Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać deski drewnianej.
 Deskę do krojenia myjemy zaraz po jej użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie ją suszymy.
 Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z deski nacieramy ją sokiem z cytryny lub octem i następnie dokładnie płuczemy.
 Gdy kroimy na desce mięso lub wędlinę , warto zadbać wówczas o jej dezynfekcję.    Przygotowujemy roztwór wodny z dodatkiem sody oczyszczonej. Na pół litra ciepłej wody wsypujemy płaską łyżkę sody oczyszczonej i dokładnie myjemy deskę myjką kuchenną. Następnie deskę suszymy.



                                                        Pozdrawiam gorąco !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz