niedziela, 12 kwietnia 2015

Udka pieczone w sosie śmietanowo - cebulowym.






Składniki :
4-5 udek z kurczaka
majeranek
sól
pieprz czarny mielony
przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Sos śmietanowo - cebulowy :
1 szklanka śmietany 18 %
2 średnie cebule
sól
pieprz mielony
kilka ziarenek pieprzu całego
olej
Sposób wykonania :
 Udka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw ( korzeń pietruszki, marchewka ). Ugotowane udka wykładamy na patelnię polaną olejem. Stawiamy na ogniu. Udka doprawiamy do smaku przyprawami i smażymy, aż się nam trochę zrumienią. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, wsypujemy na patelnię z kilkoma łyżkami oleju. Smażymy na złoty kolor. Do usmażonej cebuli wlewamy śmietanę , mieszamy dokładnie, aby nam się nie z warzyła i gotujemy ją 2-3 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pierzem i wrzucamy całe ziarenka pieprzu. Gorącym sosem polewamy usmażone udka. Podajemy gorące. 
    Smakują wyśmienicie !


               
                           Życzę smacznego !



    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz