niedziela, 19 kwietnia 2015

Schab z ziemniakami i kolendrą.






 
Składniki :
1,20 kg schabu bez kości
1 kg ziemniaków
1 łyżka całych nasion kolendry
4 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka
mielony kminek
sól
pieprz czarny mielony
olej
zielona natka pietruszki do dekoracji
Sposób wykonania :
 Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj. Papkę dopraw pieprzem i solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego.  Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż obok schabu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piecz około 80 minut. Po upieczeniu rozwiąż sznurek, ponacinaj schab do końca. Udekoruj listkami zielonej pietruszki. Podawaj gorące z surówką lub sałatką.
 Schab ten doskonale smakuje z młodymi ziemniakami. Polecam. 


               
                            Życzę smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz