czwartek, 16 kwietnia 2015
Deska do krojenia - jak zapewnić jej czystość.
Trzeba pamiętać, aby czosnek, cebulę , szczypiorek, pory kroić tylko na jednej stronie deski.
Plastikowa deska do krojenia szybciej tępi noże, warto więc używać deski drewnianej.
Deskę do krojenia myjemy zaraz po jej użyciu ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie ją suszymy.
Aby pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z deski nacieramy ją sokiem z cytryny lub octem i następnie dokładnie płuczemy.
Gdy kroimy na desce mięso lub wędlinę , warto zadbać wówczas o jej dezynfekcję. Przygotowujemy roztwór wodny z dodatkiem sody oczyszczonej. Na pół litra ciepłej wody wsypujemy płaską łyżkę sody oczyszczonej i dokładnie myjemy deskę myjką kuchenną. Następnie deskę suszymy.
Pozdrawiam gorąco !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz