niedziela, 23 marca 2014

Keks marmurkowy z kandyzowaną pomarańczą.






Keks marmurkowy z kandyzowaną pomarańczą.

Składniki :
15 dkg margaryny lub masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 szklanka mleka
3 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
lukier biały lub pomada
Sposób wykonania :
Margarynę lub masło utrzeć w misce na puszystą masę, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ucierać aby się dokładnie połączyło. Oddzielić żółtka o białek. Żółtka dodać do masy, wymieszać. Wlać mleko, wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko, połączyć z masą. Podzielić masę na dwie części. Do jednej części dodać kakao, olejek rumowy, delikatnie wymieszać. Do drugiej wsypać skórkę pomarańczową, olejek cytrynowy ( 2-3 kropelki ) i lekko wymieszać. Foremkę keksową wyścielić papierem, wlać oba ciasta na przemian, raz jedno raz drugie. Ciasto piec około 1 godziny w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu wyjąć z formy, zdjąć papier, oblać białą polewą lub pomadą i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Zostawić do całkowitego zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto pokroić na nieduże porcje, podawać na małych talerzykach z gorącą kawą , cappuccino lub herbatą. 

Przepis na pomadę znajdziesz tutaj :
http://krzyskuchnia.blogspot.com/2014/02/pomada-z-cukru-lukier-do-dekoracji.html 

                                                          Smacznego ! 
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz