wtorek, 9 stycznia 2024

Zupa z soczewicą.

 


 

 

Składniki :

3 l wody

1 szklanka zielonej soczewicy

2 mniejsze cebule

3 - 4 ząbki czosnku

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

3 ziemniaki

5 - 6 ziaren ziela angielskiego

3 listki laurowe

szczypta cukru

sól

około 3 - 4 cm świeżego korzenia imbiru

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki oleju

2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1  drobno pokrojona papryczka chili ( opcjonalnie )

Sposób wykonania : 

 Wodę zagotuj w większym garnku. Na wrzątek wsyp soczewicę , pokrojone w kostkę warzywa ( marchewkę , pietruszkę , ziemniaki ), ugotuj do miękkości. Na patelni zeszklij na oleju posiekaną w kostkę cebulę , pod koniec dodaj posiekany czosnek. Dodaj pod koniec gotowania zupy. Dodaj także przyprawy, starty na tarce imbir, oraz pokrojoną w kostkę papryczkę , koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą , szczyptą cukru, wymieszaj.  Gotuj jeszcze około 10 minut. Przed podaniem zupy na stół w talerzu, posyp posiekaną natką pietruszki. 

 

   Smacznego ! 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz