Składniki :
3 l wody
1 szklanka zielonej soczewicy
2 mniejsze cebule
3 - 4 ząbki czosnku
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
3 ziemniaki
5 - 6 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
szczypta cukru
sól
około 3 - 4 cm świeżego korzenia imbiru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 drobno pokrojona papryczka chili ( opcjonalnie )
Sposób wykonania :
Wodę zagotuj w większym garnku. Na wrzątek wsyp soczewicę , pokrojone w kostkę warzywa ( marchewkę , pietruszkę , ziemniaki ), ugotuj do miękkości. Na patelni zeszklij na oleju posiekaną w kostkę cebulę , pod koniec dodaj posiekany czosnek. Dodaj pod koniec gotowania zupy. Dodaj także przyprawy, starty na tarce imbir, oraz pokrojoną w kostkę papryczkę , koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą , szczyptą cukru, wymieszaj. Gotuj jeszcze około 10 minut. Przed podaniem zupy na stół w talerzu, posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz