Składniki :
około 70 dkg buraków ćwikłowych
3 l wody
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
1 mniejsza cebula
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie
2 - 3 listki laurowe
pieprz czarny cały
pieprz mielony
sól
majeranek
ocet ( najlepiej jabłkowy )
Sposób wykonania :
Umyte, obrane i pokrojona na mniejsze kawałki buraki wrzuć na gotującą się wodę . Dodaj obrane i pokrojone na dość duże kawałki warzywa ( marchew, pietruszkę , selera ), pora, czosnek, przyprawy, opaloną na ogniu cebulę , trochę soli, wymieszaj. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut na małym ogniu. Następnie zdejmij z ognia, wlej trochę octu, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 25 - 30 minut. W tym czasie barszcz wyciągnie to co najlepsze z warzyw i przypraw. Po tym czasie przecedź całość przez gęste sitko. Warzywa wyrzuć, a barszcz dopraw do smaku solą , mielonym pieprzem, majerankiem i octem. Przed podaniem na stół w razie potrzeby podgrzej go na ogniu. Podawaj z uszkami lub kostką ziemniaczaną . Barszcz ma piękny czerwony kolor i dużo witamin i minerałów. Doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole.
Przepis ten znalazłem na You Tube na kanale Adolfa Kudlińskiego.
Smacznego !
Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuń