Składniki :
50 dkg cebuli
1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu
1 - 2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 - 3 ząbki czosnku
tymianek suszony
ziele angielskie
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól
pieprz czarny mielony
bagietka
Sposób wykonania :
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Mocno rozgrzej głęboką patelnie, dodaj masło i oliwę z oliwek, wsyp pokrojoną cebulę . Podsmaż na średnim ogniu na złoty kolor ( około 25 minut ). Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Zrumienioną cebulę wrzuć do gotującego się bulionu ( rosołu ), dodaj ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj jeszcze około 5 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, podpiecz w piekarniku, aby się leciutko zrumieniła. Gorącą zupę rozlej do głębokich talerzy. Do każdego talerza wrzuć kilka wysuszonych kawałków bagietki. Możesz także posypać suszoną lub świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego !
dramat
OdpowiedzUsuń