poniedziałek, 29 stycznia 2024

Zupa cebulowa.

 


 

 

Składniki :

50 dkg cebuli

1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu

1 - 2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

2 - 3 ząbki czosnku

tymianek suszony

ziele angielskie

kilka ziaren czarnego pieprzu

sól

pieprz czarny mielony

bagietka 

Sposób wykonania :

 Cebulę obierz, pokrój w piórka. Mocno rozgrzej głęboką patelnie, dodaj masło i oliwę z oliwek, wsyp pokrojoną cebulę . Podsmaż na średnim ogniu na złoty kolor ( około 25 minut ). Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut. Zrumienioną cebulę wrzuć do gotującego się bulionu ( rosołu ), dodaj ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotuj jeszcze około 5 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, podpiecz w piekarniku, aby się leciutko zrumieniła. Gorącą zupę rozlej do głębokich talerzy. Do każdego talerza wrzuć kilka wysuszonych kawałków bagietki. Możesz także posypać suszoną lub świeżo pokrojoną natką pietruszki.

 


 

 

     Smacznego ! 

 

 

1 komentarz: