wtorek, 29 sierpnia 2017
Gęsty przecier pomidorowy.
Gęsty przecier pomidorowy jest doskonały do zupy pomidorowej, sosów, fasoli po bretońsku i innych potraw. Jest trochę pracochłonny, ale jego smak i aromat wynagrodzi nam pracę przy nim. A co najważniejsze jest zdrowszy niż ten kupiony w sklepach. Zapraszam po przepis :
Składniki :
3 kg mięsistych pomidorów ( np. Lima )
3 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej )
Sposób wykonania :
Pomidory opłucz, usuń szypułki. W dużym garnku zagotuj wodę , wrzuć do wrzątku ostrożnie pomidory ( możesz pomidory włożyć do sitka lub durszlaka i zanurzyć je we wrzątku ) na około 1-2 minuty. Następnie wyjmij je z wody, obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, usuń twardą część przy ogonku. Pokrojone pomidory wrzuć do rondla lub garnka z grubym dnem, postaw na ogniu, zagotuj. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia około 2 godzin. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone pomidory zmiksuj blenderem, przetrzyj przez gęste sitko, aby usunąć pestki. Następnego dnia ponownie zagotuj masę pomidorową i gotuj na małym ogniu, aż objętość zostanie zredukowana prawie o połowę , zrobi się gęsta. Gotowy przecier przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10-15 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Rada : Możesz oczywiście zwiększyć lub zmniejszyć proporcje w zależności od Twoich potrzeb. 😋😋😋
Życzę udanych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Teraz jest najlepszy sezon na pomidory. Sama cały czas myślę o tym, żeby zaopatrzyć się w parę kilogramów i porobić przetwory, ale nie mam kiedy...
OdpowiedzUsuńWłasnoręcznie zrobione zawsze jest lepsze :)
Super Artykuł.
OdpowiedzUsuńPrzydatny przepis ;D
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńA kiedy dodaje się sól? 🤔
OdpowiedzUsuńJa daję pod koniec gotowania. :)
Usuń