czwartek, 28 maja 2020

Puszyste ciasto z rabarbarem ( każdy może go upiec ).






Składniki :
1 kubeczek jogurtu naturalnego ( 200 g )
3 kubeczki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubeczek cukru kryształu
15 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy
3 całe jajka 
1 kubeczek oleju rzepakowego
Przygotuj dodatkowo : około 35 - 40 dkg rabarbaru umytego i pokrojonego na 2 cm kawałki ( najlepszy będzie rabarbar który ma czerwone łodygi, wtedy ładnie prezentuje się na cieście )
Składniki na kruszonkę :
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki cukru kryształu
1 i 1/2 łyżki miękkiego masła
Sposób wykonania :
 Do dużej miski wyłóż z kubeczka jogurt. Kubeczek dokładnie umyj i osusz, kubeczek ten posłuży nam jako miarka do składników. Kubeczkiem tym będziemy odmierzać mąkę , cukier i olej. Do miski wsyp wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąką , cukier wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią ( lub cukrem wanilinowym ), roztrzepane widelcem lub rózgą cukierniczą jajka oraz olej. Ja dodaję jeszcze szczyptę mielonej kurkumy, wtedy ciasto po upieczeniu ma piękny żółty kolor. Wszystkie składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką ( nie mieszamy ich mikserem ) na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ( 20 x 35 cm ) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i wyrównujemy łyżką . Na ciasto układamy kawałki rabarbaru lekko je dociskając palcami. Do mniejszej miski dodajemy składniki na kruszonkę i zagniatamy rękami, aż powstaną małe grudki. Przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. Pieczemy przez około 40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy w blaszce do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjmujemy ciasto z blaszki, zdejmujemy papier i układamy na desce do ciast. Ciasto kroimy ostrym nożem na małe kawałki i podajemy na małych talerzykach. Ciasto to jest bardzo łatwe do wykonania, praktycznie każdy może go zrobić, nie wymaga jakiejś specjalnej wiedzy ani umiejętności pieczenia ciast.  Ciasto jest puszyste, wilgotne ( nie wysycha szybko ), lekko kwaskowate. Najlepsze jest na drugi dzień, gdy trzymamy go przykryte folią . 
 Zamiast rabarbaru możemy użyć innych owoców np. truskawek, malin borówek wydrylowanych czereśni itp. Możemy także użyć mrożonych owoców lecz wtedy nie rozmrażamy ich przed ułożeniem na ciasto, tylko układamy zamrożone. 

Tak wygląda zaraz po upieczeniu



Ciasto jest puszyste i wilgotne .
       




       Smacznego !

 

 

1 komentarz: