poniedziałek, 30 października 2017

Syrop z pigwy - gęstry.








Składniki :
1 kg owoców pigwy ( lub pigwowca japońskiego )
80-90 dkg cukru
Sposób wykonania :
 Pigwę opłucz, usuń gniazda nasienne, pokrój na cienkie plasterki. Wrzuć do słoja, zasyp cukrem, wymieszaj. Słój przykryj ściereczką i odstaw na 1 dzień. Następnie przelej całość do rondla, postaw na ogniu, zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw na 1 dzień. Następnego dnia czynność powtórz, zagotuj całość i smaż na małym ogniu, aż sok trochę zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gorący syrop przełóż do małych słoiczków razem z owocami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 
 Takie owoce z syropu doskonale nadają się do przygotowania galaretek, różnych deserów, można też dodać je do jabłek przeznaczonych do szarlotek. Są również dobrym dodatkiem do mas, kremów i nadzienia do ciasteczek. Syrop ten możemy także dodawać do herbaty zamiast cytryny. 



                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz