czwartek, 19 października 2017
Aromatyczny kompot z pigwy do słoików.
Aromatyczny i zdrowy kompocik na zimę. Zapraszam po przepis :
Składniki :
4 duże pigwy
2 laski wanilii
2-3 goździki
sok z 1 cytryny
125 ml ( 1/2 szklanki ) białego wina
15 dkg brązowego cukru
250 ml wody ( 1 szklanka )
Sposób wykonania :
Pigwę opłucz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na ćwiartki lub plasterki. Włóż do rondla, skrop sokiem z cytryny. Wanilię pokrój na mniejsze kawałki, włóż do rondla z pigwą. Dodaj cukier, goździki, wino i wodę , wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, zagotuj. gotuj przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Owoce pigwy, goździki i laskę wanilii wyjmij łyżką cedzakową , przełóż po kilka do każdego słoiczka. Sok gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż trochę zgęstnieje. Gorącym syropem zalej owoce w słoikach. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok.
Życzę udanych przetworów !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz