środa, 4 października 2017
Koktajl z dyni silnym przeciwutleniaczem.
Dynia zawiera dużo beta-karotenu, to ten składnik sprawia, że dynia ma piękny pomarańczowy kolor. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega między innymi powstawaniu nowotworów. Działa także ochronnie na nasz wzrok. Warto więc zrobić ten zdrowy koktajl, zwłaszcza gdy mamy dynię ze swojej działki.
Składniki :
12 dkg obranej ze skórki dyni
1 pomarańcza
1 dojrzały banan
1 łyżka łuskanego ziarna słonecznika
Sposób wykonania :
Dynię pokrój w kostkę , ułóż w żaroodpornym naczyniu, włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez około 20 minut. Pomarańczę obierz ze skórki, usuń pestki i białą błonkę , rozerwij na ćwiartki. Banana obierz, pokrój na kawałki. Pieczoną dynię i pozostałe składniki wrzuć do blendera, zmiksuj na jednolitą konsystencję. Rozlej do szklanek, wypij.
Rada : Gdyby koktajl miał zbyt gęstą konsystencję możemy dodać do niego trochę zimnej źródlanej wody.
Życzę zdrowia !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
z pomarańczą mówię tak!
OdpowiedzUsuń