piątek, 23 maja 2014

Kawa naturalna - jak przechowywać i parzyć.





  Kawa w ziarnach dłużej zachowuje swój aromat niż kawa mielona. Kawa mielona w ręcznym młynku jest bardziej aromatyczna od kawy mielonej  w młynku elektrycznym. Światło oraz tlen niszczą smak i aromat kawy mielonej. Należy ją więc przechowywać w szczelnym, ciemnym pojemniku, najlepiej na drzwiach lodówki.
  Kawę przygotowujemy i podajemy w naczyniach szklanych lub porcelanowych, unikajmy naczyń metalowych. Mogą one spowodować zły smak kawy. Do parzenia kawy używajmy wody świeżej, najlepiej nie z kranu, krótko gotowanej. Kawa z mlekiem jest smaczniejsza, ale jest trudniej strawna, gdyż kawa i mleko potrzebują zupełnie innych soków trawiennych. 
  Jeżeli do kawy przed zaparzeniem dodamy parę ziarenek soli, zwiększymy jej aromat.
  Kawa jest lepsza , jeśli uprzednio podgrzejemy filiżankę.
  Zaparzonej kawy nie powinniśmy podgrzewać, gdyż robi się gorzka.
  Kawa ziarnista przechowywana w lodówce dłużej zachowuje swój aromat.

   
                                     Pozdrawiam !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz