środa, 2 listopada 2022

Buraczki ćwikłowe na zimę.

 


 

 

 Warto zrobić takie buraczki, smakują wyśmienicie, a nie potrzeba do ich zrobienia dużo składników. Buraczki te możemy podawać jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem lub posmarować nimi kanapki z wędliną . 


Składniki :

5 kg buraczków ćwikłowych

1/4 szklanki cukru

sól

ocet ( najlepiej winny, jabłkowy )

Sposób wykonania : 

 Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i ścieramy na najdrobniejszej tarce ( na tej co ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane ). Starte buraczki przekładamy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ). Garnek stawiamy na ogień. Buraczki doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem, zagotowujemy. Warto dodać najpierw mniejszą ilość cukru, soli i octu, dokładnie wymieszać, spróbować, a następnie w razie potrzeby dodać więcej. Gorącymi buraczkami napełniamy słoiki. Zostawiamy od góry słoika około 3 cm wolnego miejsca. Buraczki dobrze ubijamy łyżką w słoikach, aby nie było pęcherzyków powietrza. Brzegi słoików wycieramy dokładnie papierowym ręcznikiem i zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy przez około 20 minut w temperaturze 85 C. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Warto też nakleić na słoiczki np. na wieczko karteczki z metkownicy z datą produkcji.

 


 

 

  Życzę smacznego ! 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz