piątek, 14 marca 2014

Szynka pieczona z pomidorami.






Szynka pieczona z pomidorami.

Składniki :
2 kg szynki  ( bez kości )
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka pikantnego keczupu
1 łyżka moidu
1 łyżka pasty paprykowej
4 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy
sos tabasco
2 pomidory
kilka liści zielonej sałaty
mielone chili
8-10 łyżek oliwy lub oleju
sól 
pieprz mielony
Sposób wykonania :
Szynkę natrzeć solą i pieprzem. Czosnek drobno posiekać. Wymieszać z 4 łyżkami oliwy, musztardą oraz pół łyżeczki chili. Obtoczyć szynkę w tej mieszance, przykryć, odstawić w chłodne miejsce np. włożyć do lodówki na 3 godziny. Następnie  obsmażyć szynkę w brytfannie z 4 łyżkami oliwy lub oleju. Piec w temperaturze 180 C przez około 80-90 minut, polewając wytapiającym się sosem co pewien czas. Koncentrat pomidorowy, keczup, pastę paprykową i miód, doprawić solą oraz kilkoma kroplami tabasco. Szynkę posmarować pastą i piec jeszcze 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odłożyć na 15-20 minut. Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plastry. Szynkę ułożyć na półmisku wyścielonym liśćmi sałaty, ozdobić plastrami pomidora. Pokroić na porcje.

                                                          Smacznego !     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz