sobota, 1 marca 2014

Delikatne kotleciki z jajek.






Delikatne kotleciki z jajek.

Składniki :
6 jajek
1 bułka
1 średnia cebula
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
bułka tarta
szczypta przyprawy do jajek
olej lub inny tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania :
 5 jajek ugotować na twardo, przelać zimną wodą, obrać ze skorupek.Cebulę obrać, pokroić drobno lub zemleć w maszynce. bułkę namoczyć w mleku, a następnie mocno wycisnąć. Namoczoną bułkę i ugotowane na twardo jajka zemleć, dodać surowe jajko, cebulę, sól, pieprz, przyprawę, dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron w rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Usmażone delikatnie wyjąć łopatką ( łatwo się kruszą ). Podawać gorące z ziemniakami, można je oblać sosem np. pomidorowym lub szczypiorkowym.

 Rada : Do masy można dodać trochę tartej bułki, aby były trochę twardsze i nam się zbyt nie kruszyły. Można też dodać niewielką ilość drobno posiekanego szczypiorku, jeśli ktoś lubi.

                                      

                        Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz