Składniki na 5 litrowych słoików :
Sposób wykonania :
Fasolkę myjemy, odcinamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka. Fasolkę zalewamy zimną wodą ( 4 l ), garnek stawiamy na ogniu. Gdy fasolka zacznie się gotować dodajemy sól ( 1 - 1,5 łyżki ), mieszamy. Gotujemy aż fasolka będzie miękka ( około 20 - 25 minut ). Następnie odcedzamy na sitku. Umytą i obraną marchewkę kroimy na cienkie plasterki lub trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Umytą paprykę kroimy w ciemnie paski, oczywiście wcześniej usuwamy gniazda nasienne. Do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ) wsypujemy pokrojoną marchewkę i cebulę . Wlewamy wodę , wsypujemy cukier i sól ( 2 łyżki ), mieszamy. Garnek stawiamy na ogień, gotujemy, aby warzywa nieco zmiękły ( około 10 minut ). Następnie dodajemy paprykę , przyprawy ( listki laurowe, ziele, pieprz cały, gorczycę ) mieszamy i gotujemy do momentu, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Od czasu do czasu mieszały łyżką . Teraz wlewamy olej, dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz i paprykę mieloną oraz chili. Wlewamy ocet. Całość mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 2 - 3 minuty. Na samym końcu dodajemy wcześniej ugotowaną fasolkę , dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do czystych słoików, ubijamy sałatkę łyżką , aby nie było pęcherzyków powietrza. Zostawiamy 2 - 3 cm wolnego miejsca od brzegów słoików. Na wierzchu powinien być sos. Brzegi słoików przecieramy papierowym ręcznikiem, aby usunąć zabrudzenia które powstały podczas napełniania słoików. Szczelnie zamykamy wieczkami. Pasteryzujemy w 85 C przez 20 minut. Przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Z tej porcji wyszło mi 5 l słoików. Sałatka jest bardzo smaczna, polecam.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz